Omvormers werken doorgaans nog best goed, maar toch komt het wel eens voor dat er iets mis gaat. Wat moet je doen als een omvormer kapot gaat? En hoe herken je een defect eigenlijk? We sommen het voor je op!
Hoe werkt een omvormer?
Voordat we kunnen uitleggen wat je moet doen als jouw omvormer kapot gaat, is het goed om kort uit te leggen wat een solar omvormer eigenlijk doet. De energie die wordt opgewekt door de zonnepanelen is DC energie, maar in jouw woning of bedrijf is AC elektriciteit nodig. De zonne-energie die wordt opgewekt gaat de omvormer in en wordt dan omgezet in elektriciteit die jij kunt gebruiken of die wordt terug geleverd aan het net. Het is dus een zeer essentieel onderdeel van je zonne-installatie. Als dit onderdeel kapot gaat of minder goed functioneert, kan er minder of zelfs geen energie worden omgezet voor jou om te gebruiken.
Wat doe je als jouw omvormer stuk gaat?
De meeste omvormers hebben een levensduur van vijf tot tien jaar. Gaat je omvormer binnen die tijd kapot? Dan is de kans groot dat er nog garantie op zit. In dat geval moet je bij het bedrijf zijn die je zonnepanelen heeft geplaatst. Weet je niet meer welk bedrijf dit was? Dan staat dit misschien wel op de sticker die op de omvormer zit. Controleer dit. Let op; er kan óók een sticker op zitten van het merk van de omvormer. Dat is doorgaans niet je leverancier. Let hier dus wel even op.
Jouw installateur weet alle ins en outs wel over de omvormer die is geplaatst en kan het probleem daardoor makkelijker signaleren. Neem daarom altijd contact op met je installateur wanneer je vermoedt dat er iets aan de hand is met je omvormer.
Serienummer van de omvormer
Het is goed mogelijk dat de installateur vraagt naar het serienummer van de omvormer. Waar je deze precies kan vinden zal per merk verschillend zijn, maar meestal zit er een sticker op de omvormer waar het serienummer op staat.
Meekijken op afstand
Het kan ook heel goed dat je installateur via een App op afstand meekijkt. Hij ziet dan direct waar het probleem zich bevindt en of het inderdaad een defect in je omvormer is of dat het probleem mogelijk ergens anders zit. Er zijn steeds meer omvormers en PV-systemen die de mogelijkheid hebben dat een installateur dit kan doen.
Let wel op: niet iedere installateur biedt dit aan
Wat als je de installateur niet kunt vinden?
Misschien weet je echt niet meer wie jouw zonnepanelen heeft geplaatst, of misschien is het bedrijf waar je zaken mee hebt gedaan ondertussen failliet. En dan? In zo’n geval is er misschien wel een installatiebedrijf in jouw omgeving die je wilt helpen. Zij kunnen dan bijvoorbeeld contact opnemen met de producent van de omvormer en via die weg is er vast wel iets te regelen.
Let wel op: de kans is aanwezig dat er wel extra kosten bij komen kijken wanneer je een andere partij om hulp moet vragen.
Wel of geen garantie?
Wat er vervolgens wordt gedaan is afhankelijk van de garantie. Zit er nog garantie op de omvormer of toch niet? Indien er nog garantie op zit, dan wordt alles netjes voor je geregeld. Kijk wel altijd goed in de voorwaarden wat hierover afgesproken is. Sommige defecten vallen bijvoorbeeld niet altijd onder de garantie.
Heb je geen garantie meer? Dan moet er een vervangende omvormer komen, en de kosten ervan zijn dan voor jou.
Hoe herken je een defecte omvormer?
De meeste defecten worden opgemerkt tijdens de installatie. De installateur zal dan direct actie ondernemen. Er bestaat een zeer kleine kans dat een omvormer een defect heeft wanneer hij uit de doos komt. Dit komt nauwelijks voor en wordt doorgaans direct geregeld. Maar er zijn ook nog een aantal andere problemen die bij omvormers ontstaan.
Kijk naar de foutmelding
Op de meeste omvormers wordt een fout aangegeven zodra er iets mis is. Vaak wordt dit met een lichtje aangetoond. Een rood lampje bijvoorbeeld, of een lampje dat veel knippert. Meestal wordt het hierdoor al duidelijk wat en of er aan de hand is met de omvormer.
Verkeerde installatie
Een omvormer hoeft niet kapot te zijn. Er ontstaan ook regelmatig door een verkeerde installatie. Hierin zijn verschillende mogelijkheden:
- Verkeerd aansluiten
- Verkeerde instellingen
- Problemen met andere onderdelen van de installatie
- Bekabeling niet in orde
Een installatiebedrijf moet echt goed op de hoogte zijn hoe de betreffende omvormer geïnstalleerd moet worden. Dit is helaas niet altijd het geval. Informeer hier vooraf al over. Hoeveel ervaring heeft een installateur met de betreffende materie?
Na de installatie kunnen dit soort problemen met diverse testen worden gezien. Zorg er dus voor dat je installatiebedrijf ook dit soort testen uitvoert en de resultaten ervan met je deelt.
Kortsluiting
Een omvormer is natuurlijk een elektrisch apparaat, dus kortsluiting is altijd een mogelijkheid waardoor hij niet meer functioneert. Kortsluiting ontstaat voornamelijk door vocht. Wanneer er vocht bij de zonnepanelen of kabels komt, ontstaat er een kans dat het mis gaat. Ook slijtage aan kabels zorgen uiteindelijk voor kortsluiting.
Je voorkomt kortsluiting in de omvormer door ervoor te zorgen dat de bekabeling waterdicht wordt gemaakt. Dit wordt niet door iedere installateur even goed gedaan, dus tijdens het installatieproces zou je dit zelf ook al enigszins in de gaten kunnen houden.
Let op: ontstaat er kortsluiting? Dan is de situatie op je dak mogelijk levensgevaarlijk. Er kan een vlamboog ontstaan, met alle gevolgen van dien. Sommige omvormers – bijvoorbeeld die van SolarEdge of Enphase – hebben een ingebouwd veiligheidssysteem dat het aantal volt per zonnepaneel meteen terugdraait naar 1.
Kapot door oververhitting
Een defect kan ook ontstaan door oververhitting. De elektrische componenten kunnen niet goed tegen extreme hitte. Daarom zijn er altijd meerdere manieren om de installatie gekoeld te houden. Zo is ventilatie bijvoorbeeld erg belangrijk en deze ventilatie dient ook regelmatig gecontroleerd te worden. Dit geldt al helemaal wanneer het gaat om een grote installatie, zoals bij een bedrijf. De ruimte waar vaak meerdere omvormers staan, dient goed geventileerd te worden.
Netwerkproblemen
De meeste omvormers die tegenwoordig worden geproduceerd, werken op WiFi. Dat betekent dat er soms eens een netwerkfout kan ontstaan. Nou is het meestal zo dat de omvormer zich na een netwerkfout weer zelf kan herstarten, maar dit is niet altijd het geval.
Dit los je op door het probleem vooraf te tackelen. Kies voor een omvormer met een goede monitoringsmogelijkheid. Zo zie je het direct wanneer er iets mis is en is het gemakkelijker om in te grijpen. Doe je dit niet op tijd, dan gaat er veel energie verloren. Zonde!
Wat moet je je installateur vragen over onderhoud?
Je wilt natuurlijk niet in de toekomst allerlei problemen met je omvormer hebben. Daarom is het goed om vooraf al met je installateur het een en ander te bespreken. Zo is het vooral heel belangrijk om het te hebben over garanties. Hoe zit het met de garanties? En wat doet het installatiebedrijf precies? Worden er extra kosten voor de installatietijd van nieuwe onderdelen in rekening gebracht, of niet?
Vraag ook naar de monitoring. Houdt het installatiebedrijf de monitoring na afloop ook in de gaten? Schieten ze direct te hulp wanneer er een probleem ontstaat? Er zijn installatiebedrijven die fouten eerder constateren dan hun klanten, maar niet iedere installateur biedt deze dienst aan.
En hoe zit het met het onderhoud? Hoeveel onderhoud wordt er gedaan? Op welke vlakken? Zorg dat je dit vooraf allemaal helder hebt, zodat je precies weet wat je kunt verwachten. Hiermee verlaag je de kans op gebreken en behaal je meer rendement.
Ik ben geen technicus en al bejaard. Een jaar of vier geleden heb ik een nieuwe omvormer gekregen (ruim 600 euro) van MetdeZon. Ik heb er een garantie op van tien jaar. Begin mei 2022 bleek hij kapot en onderneemt MetDeZon geen enkele actie om het te verhelpen. Ze rekenen zelfs kosten voor een controle. Dat past toch niet bij een garantie! Verwachten ze nu van mij (een ondeskundige klant) dat ik dat apparaat SOLIS kan lezen begrijpen? Ze communiceren alleen per mail. Als het niet lukt, wat moet ik dan. Ze komen hun beloftes van service en garantie niet na. En ik sta met lege handen.
Hallo Adema,
Ik lig ook met Metdezon in de clinch. Mijn omvormer is (binnen de garantietermijn) stuk maar de fabrikant bestaat niet meer. Eerst werd mij (tegen bijbetaling) een vervangend apparaat aangeboden. Daarna een goede gebruikte (kosteloos), maar dan wel in ruil voor een review.
Ik heb de zaak uit handen gegeven aan mijn rechtsbijstand.
De relatie met Metdezon is verstoord en ze zijn mij kwijt als klant. Had totaal niet gehoeven als ze meteen de goede gebruikte hadden aangeboden (ZONDER voorwaarden)
Ik heb precies dezelfde ervaring!
Ik lig met 26 panelen, nooit gewerkt, de firma laat me in de steek, schandalig
Ik heb precies het zelfde.
Mijn leverancier, Spaar met de Zon, uit Almere moet garantie leveren, maar doet ook helemaal niets. Andere bedrijven hebben er geen zin in. Dus groot probleem.
Ook ik heb dezelfde ervaring met spaar met de zon ik heb een abonnement bij hun gehad maar dat is door hun in december 2022 opgezegd ivm gebrek aan personeel
Nu heb ik een probleem met de omvormer en kan ik geen contact met ze krijgen dus vis ik achter het net
Hier ook hetzelfde probleem , omvormer stuk , zonneplan op de hoogte gebracht , al een keer of 3 gebeld
Zij gaan solar edge inlichten en die nemen contact met mij op
Dit speeld al een maand en nog steeds gebeurd er niets
Mijn omvormer doet niets meer. In samenwerking met de gemeente Almere heet het bedrijf ,Spaar met de zon ,de zonnepanelen geïnstalleerd. Nu is het bedrijf niet meer te bereiken, de gemeente weet niets en een ander bedrijf wil niet komen kijken. Spaar met de zon, neem je verantwoording.
Wij hebben een installatie uit 2015 (van vorige eigenaar). De omvormer geeft een OV-bus error. Na googlen zie ik dat de inverter waarschijnlijk moet worden vervangen. Waarom is het zo moeilijk om te vinden wie dat voor je kan doen?
Onze omvormer is kapot. Mijn man wordt al twee weken van het kastje naar de muur gestuurd. Eneco heeft de panelen geplaatst, maar kan niet helpen omdat er garantie meer op zit. Wij willen gewoon betalen, maar dat is geen optie. We kregen de tip om nieuwe zonnepanelen te kopen. Dat is niet zo’n duurzame oplossing, lijkt mij.
Allerlei andere bedrijven gebeld, telefoonnummers doorgekregen, maar niemand kan een nieuwe omvormer plaatsen.
Ik huur 9 zonnepanelen bij de wooncorporatie. 5 jaar ging het prima,maar in het voorjaar zag ij steeds een rood lampje branden en er stond outrange. Iedere middag valt de omvormer uit van 12.40 tot 4 a 5 uur, daarna weer aan. Heb natuurlijk gebeld met de wooncorporatie, met Returnonenergie, Stedin en de Eneco, het schijnt een landelijk probleem te zijn en helaas kan niemand er iets aan doen. Dit is toch te gek voor woorden. Heb in mijn omgeving nagevraagd wie er ook last van heeft, het zou om te veel spanning op het net zijn en daarom slaat de omvormer uit.
Je begrijpt het al, niemand heeft er last van. Volgens Stedin kan het maanden duren.
En maar Zonnepanelen aanprijzen, maar dit zeggen ze er niet bij.
Heeft iemand enig idee wat ik nog zou kunnen doen?
Dag Lorie ,
Ik heb het zelfde aan de hand. Rond de middag als de zon volop schijnt valt hij uit en brand er ook een rood lampje.
Naar het schijnt zou het gaan om er te veel spanning op het net zit.
Groetjes
Robert
Te hoge spanning op de uitgang van de omvormer kan ook veroorzaakt door slechte 230V bekabeling. Te dun, Te la g over slechte verbindingen. Bij dit probleem altijd beginnen met een controle binnenshuis!
Sinds 10 jaar zonnepanelen, met Enphase micro-omvormers, dewelke minstens de helft niet
meer functioneren, leverancier failliet, natuurlijk geleverd zonder Envoy/Gateway, wisten wij destijds veel! Fabrikant eist dit vooraleer garantie wordt geleverd, doch kosten Envoy en nadien
reparatie op het dak kost mij minstens 4 jaar stroombesparing. En het heeft al zo veel geld in aanschaf gekost. Beter is om je woning nog beter te isoleren en die zonnepanelen-gekte snel
te vergeten, deze blijven geld kosten!
De ik wij hebben problemen met de zonnepanelen van Spaar met de zon. Bedrijfsactiviteiten zijn overgenomen door technoMen. Maar deze reageren helaas ook niet.
Hallo ik heb een vraag ik heb gisteren de omvormer aan de stroom gezet naar de meterkast. Maar er gebeurt echt helemaal niks de omvormer doet echt helemaal niks iemand een iedee het gaat om een omvormer van solax power x1-3.0-s-D ik hoor graag van een van jullie gr
landcode goed ingevoerd ?
Mijn omvormer was stuk ,informatie gaf een vervangende prijs op van rond 1000 euro ,zelf een bijpassende omvormer gekocht 375 euro merk Goodwe een fase (Let op het máximaĺe panelen vermogen) aan de opnieuw opgehangen omvormer was het vervangen van EEN stekker aansluiten voldoende om het systeem weer op te starten ,de stekker die de spanning van de panelen afneemt was standaard en konden zo omgezet wórden ,nog geen uur werk,!
Kijk eerst op YouTube daar staan veel voorbeelden op . Succes!